Wist je dat je

Nieuws

3 september 2018

Wist je dat je “voor het oversluiten van een hypotheek naar NHG niet altijd een kwaliteitsverbetering noodzakelijk is”. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Vaak worden er moeilijke termen gebruikt als het gaat om hypotheken, terwijl het juist belangrijk is om precies te begrijpen wat ermee wordt bedoeld. Daarom proberen we in simpele bewoording de meest gestelde vragen beter uit te leggen. Dit keer is het onderwerp “oversluiten van je hypotheek” 

 

Stel: je hebt een eigen woning die gefinancierd is met een lening van een bank (een hypotheek). Deze lening wil  je graag oversluiten naar een andere bank omdat je daar betere voorwaarden en/of een gunstiger rentetarief kunt krijgen. Je vraagt je af of dit mogelijk is onder de garantie van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

 

Ja, het is mogelijk om de lening over te sluiten naar een andere bank. Eerst gaan we kijken of de bestaande hypotheek er één is zonder of met NHG; 

 

1. Je hebt nu een lening zonder NHG. Er zijn dan twee opties om over te sluiten: 

a) De eerste is; doordat je oversluit, verbetert je individuele situatie. .  Je gaat bijvoorbeeld minder betalen aan rente en aflossing. 

b) De tweede is; Je gaat toch verbouwen. Een kwaliteitsverbetering kan de aanleiding zijn om de bestaande lening en de verbouwing bij het oversluiten onder NHG te financieren  

 

     De NHG-kosten bedragen in beide gevallen 1% van het totale leenbedrag. 

 

2. Je hebt nu een lening met NHG: 

Als de huidige lening al onder NHG is gefinancierd bestaat naast de bovenstaande twee opties nog een derde mogelijkheid: c) Dit is de overname van de lening van bank A naar bank B met behoud van de NHG borgstelling. Hierbij is het wel van belang dat beide geldverstrekker hun medewerking verlenen 

 

    Je betaalt dan € 1,- aan NHG-kosten.  

 

Bij alle mogelijkheden moet er natuurlijk wel voldaan worden een aantal voorwaarden. Hier kan je financieel adviseur je bij helpen.