Voorwaarden & Normen NHG 2020-1

Nieuws

4 november 2019

Per 1 januari 2020 gelden voor het verkrijgen van NHG nieuwe Voorwaarden & Normen. Ook dit jaar zijn we er, in samenspraak met ketenpartners, in geslaagd om tal van verbeteringen door te voeren. Zo maken we samen verantwoorde woonfinanciering voor nog meer consumenten mogelijk.
De belangrijkste veranderingen in de regelgeving hebben wij op een rij gezet:
 
Borgtochtprovisie en kostengrenzen
De toegankelijkheid van NHG vinden wij belangrijk, daarom is de borgtochtprovisie zo laag als het kan, maar zo hoog als nodig. Voor 2020 is de borgtochtprovisie vastgesteld op 0,7%. Zo houden we het fonds nu en in de toekomst financieel gezond.
De kostengrens stijgt vanaf 1 januari naar € 310.000. Wordt er geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen? Dan is de maximale kostengrens € 328.600.
   
Passende provisie
De klant betaalt vanaf 1 januari bij het oversluiten van een NHG-lening alleen borgtochtprovisie over het deel dat hij meer wil lenen. Oversluiten volgens Artikel B4 is hiermee komen te vervallen.
   
Kostengrens versus leengrens
Voor meer uniformiteit binnen de V&N gaat de kostengrens bij het aankopen van een woning ook gelden voor oversluiten. Door deze wijziging is het niet meer mogelijk om een lening van niet-NHG over te sluiten naar NHG als de woningwaarde hoger is dan de kostengrens.
Daarnaast is het bij oversluiten niet meer verplicht om de bijkomende kosten mee te financieren. Het is toegestaan om deze uit eigen middelen te voldoen, zodat de kostengrens volledig kan worden benut voor de uitstaande lening.
   
Downloads en meer weten?
De V&N 2020-1 en een overzicht van alle wijzigingen vind je hier. Voor vragen kun je tijdens openingstijden contact opnemen met ons Service Center via 030 - 5500 510, het webformulier en de chatfunctionaliteit op de contactpagina.