Telegraaf: Oversluiten NHG-hypotheek wordt goedkoper

Nieuws

29 oktober 2019

Telegraaf - Amsterdam: Wie zijn hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wil oversluiten, moet meestal helemaal opnieuw een forse provisie betalen. Aan die scheve situatie komt vanaf volgend jaar een einde.

Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betalen huizenkopers een zogeheten borgtochtprovisie van 0,9% over de lening. Daarmee wordt het risico afgedekt dat de koper zijn woning later met verlies moet verkopen. In Nederland zijn liefst 1,4 miljoen woningen met een NHG-hypotheek

Bij het oversluiten moet de klant zijn borgtochtprovisie vaak nogmaals betalen. Dat kan de rekening voor het oversluiten bij een maximale hypotheek bijna €2800 duurder maken, bovenop de toch al hoge kosten voor de taxateur, hypotheekadviseur en notaris.

„Per 1 januari hebben we een oplossing die door alle geldverstrekkers wordt gedragen. Alle klanten komen in aanmerking voor een lager bedrag aan provisie”, vertelt woordvoerder Tamara Evers van NHG.

Dubbele provisie

De bestaande situatie was de organisatie al lang een doorn in het oog. „NHG staat tenslotte voor betaalbare woningfinanciering. We willen voorkomen dat mensen met dubbele provisie te maken krijgen als ze overstappen.”

De huidige oplossing, waarbij klanten bij overstappen €1 zouden betalen, bleek in de praktijk niet te werken. „We zagen dat slechts een aantal banken die mogelijkheid bood. De meeste banken behandelen de klant als een nieuwe aanvrager. Dus wordt het hele proces opnieuw doorlopen, inclusief de provisie van 0,9%.”

De afgelopen jaren werd druk onderhandeld, vertelt Evers. „Het is een lang proces geweest, waarbij allerlei doorrekeningen gemaakt moesten worden. Maar we hebben nu een oplossing waarvan we zeker weten dat die werkt.”

Besparen

In de nieuwe regeling speelt de organisatie achter NHG een belangrijke rol bij het oversluiten. Evers: „Wij bekijken of de klant al een NHG-lening heeft en we berekenen op basis daarvan de juiste provisie. De klant betaalt alleen over het deel dat hij meer wil lenen”.

Wachten met oversluiten kan NHG-klanten dus veel geld besparen. Ook omdat de provisie vanaf volgend jaar daalt naar 0,7%. Overigens zijn alle oversluitkosten fiscaal aftrekbaar. Doordat een NHG-hypotheek geldverstrekkers extra zekerheid biedt, liggen de hypotheekrentes 0,3% tot wel 0,5% lager dan bij reguliere woninghypotheken.

Bron:Telegraaf Door Pieter van Erven Dorens