Ruimte creëren voor zzp’ers

Nieuws

22 juli 2016

De aanschaf van een eigen woning is voor veel zzp’ers een uitdagende taak: het afsluiten van een hypotheek is moeilijker en duurt langer dan bij werknemers die een vast contract hebben. Dit kan en moet verbeterd worden. Daarom werkt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) samen met geldverstrekkers en intermediairs aan een oplossing die zzp’ers betere toegang tot verantwoorde financiering van een eigen woning geeft.

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is de afgelopen 10 jaar met 58% toegenomen tot ruim 1 miljoen (CBS, 2015). Deze veranderingen op de arbeidsmarkt - minder vast, meer flexwerken - schuren op de woningmarkt, waar de financiering van koopwoningen en inkomenseisen van verhuurders nog altijd op een vast contract gebaseerd zijn. Zelfstandigen lopen daardoor regelmatig tegen moeilijkheden bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek aan en deze belemmeringen halen steeds vaker het nieuws.

 

Het WEW vindt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm. Zeker in een woningmarkt waar nog vele jaren lang onvoldoende alternatief aan huurwoningen is. Daarom is het WEW een initiatief gestart waar op een andere manier naar het inkomen van deze groep gekeken wordt. Samen met geldverstrekkers en intermediairs ontwikkelen wij voor deze groep een nieuw toetsingskader, dat de hypotheekaanvraag voor zzp’ers duidelijker en simpeler maakt. Het WEW verwacht dit jaar het nieuwe toetsingskader te introduceren.