Nieuwe vereenvoudigingen hypotheken acceptatieproces

Nieuws

21 februari 2017

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter NHG, heeft de handen ineengeslagen met de markt om het aanvraagproces voor een hypotheek gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder te maken. Zowel consumenten als professionals profiteren hiervan.

Na de succesvolle introductie van de digitale werkgeversverklaring medio 2016, heeft het WEW nieuwe vereenvoudigingen doorgevoerd: de acceptatie van elektronische handtekeningen en de acceptatie van mijnpensioenoverzicht.nl als bewijsstuk voor het toekomstig pensioeninkomen voor een lening met NHG.

Elektronische handtekening toegestaan
Het WEW accepteert nu ook elektronische handtekeningen op de benodigde documenten voor een lening met NHG. Hierdoor wordt een drempel bij de verdere digitalisering van het acceptatieproces weggenomen.

Uiteraard blijft gelden dat wettelijke bepalingen in sommige situaties alleen een handgeschreven handtekening toestaan, zoals authentieke akten bij de notaris. Meer weten? Lees de toelichting op norm 2.1 van de V&N 2017-3.

Mijnpensioenoverzicht.nl als bewijsstuk pensioeninkomen
Voorheen was alleen het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) toegestaan als bewijsmiddel voor het toekomstig pensioeninkomen. Nu wordt een PDF van Mijnpensioenoverzicht.nl ook geaccepteerd als bewijsstuk. Dit document mag maximaal 3 maanden oud zijn op het moment van bindend aanbod. Deze wijziging is per direct van kracht en wordt opgenomen in norm 6.6.2 in een volgende versie van de Voorwaarden & Normen.

Beide mogelijkheden dragen bij aan een klantvriendelijk, eenvoudig en snel acceptatieproces voor hypotheken met NHG. Het WEW streeft ernaar om de komende tijd samen met ketenpartners meer verbeteringen te realiseren.