Het verhaal van Zwany

Nieuws

11 augustus 2020

Verduurzaming zou gewoon iets hips moeten zijn, iets waar je bij wil horen.

Zwany van Brussel is makelaar en taxateur in Heerenveen en onderscheidt zich door op zoek te gaan naar de 'klik' of 'het gevoel', 'net dat beetje meer'. Ze adviseert haar klanten graag over het energiezuiniger en duurzamer maken van woningen. Ook als bestuurslid van de NVM hield ze zich veel bezig met het thema duurzaamheid. Dit is haar verhaal…

Het zou ook moeten gaan over de portemonnee

“Als bestuurder bij de NVM had ik duurzaamheid in mijn portefeuille. En ook als makelaar is het een thema dat me bezighoudt. Maar aan onze eigen woning hebben we nog niet zo veel gedaan. We hebben dakisolatie en dubbelglas, maar de tijd ontbreekt eenvoudigweg om nog meer maatregelen te nemen. Maar dat wil ik wel graag. Wel hebben we op kantoor overal ledverlichting en verwarmen we deels met infrarood plafondtegels. Verder denken we aan zonnepanelen. Niet in de laatste plaats omdat ik ook zelf wil ervaren wat ik mijn klanten nou precies adviseer. Zodat ik echt vanuit mijn eigen ervaring kan vertellen wat het voor je betekent. Word ik ook zo iemand die op een app checkt hoeveel energie ik opgewekt heb? Alle gekheid op een stokje. Los van het feit dat het goed is voor de wereld om je woning te verduurzamen, vind ik dat het ook moet gaan over de portemonnee. Mensen die een huis kopen, letten altijd op de financiën. Dat is logisch. Maar duurzame maatregelen zorgen er op termijn voor dat je minder geld kwijt bent aan gas en elektriciteit. Het moet gaan om het totale kostenplaatje. En dat is lager nadat je de juiste verduurzaming hebt toegepast.”

Duurzaamheid en luxe gaan hand-in-hand

“Nieuwbouwhuizen die nu worden opgeleverd zijn hier in de buurt allemaal al gasloos. En daar moeten we ook naartoe met bestaande woningen. Daarom wijs ik mijn klanten ook altijd al op de kleine dingen die ze kunnen doen. Bijna iedereen die een huis of appartement koopt, wil wel een nieuwe keuken. Nou, neem dan meteen een keramische – of liever – een inductiekookplaat. Dat is duurzamer en net zo luxe. Dat geldt ook voor vloerverwarming – als de isolatie tenminste op orde is. Dat is energiezuiniger, maar geeft je ook een enorm comfort. Duurzaamheid en luxe gaan op die manier hand-in-hand.”

Advies vooral waardevol bij aankopen woning

“Ik verkoop woningen, ik taxeer ze en ik verzorg de aankoop vanuit ons makelaarskantoor aan huis: Van Brussel Wiebenga makelaars & taxateurs. In alle gevallen neem ik duurzaamheid als thema mee. Zo neem ik in mijn taxatierapporten altijd een onderdeel op met tips om de woning te verduurzamen. Om eerlijk te zijn kan ik mijn duurzaamheidsadvies het beste kwijt bij het aankopen van woningen. Ik weet wat de mogelijkheden zijn. En als het mogelijk is om de woning te kopen met NHG dan wijs ik mijn klanten ook altijd op het Energiebespaarbudget. Daarmee reserveer je een bedrag voor maatregelen, maar hoef je die niet meteen alles vast te leggen. Het is natuurlijk aan de hypotheekadviseur en de mensen zelf hoe ze de financiering invullen. Hypotheekadviseurs makelaars en taxateurs in Heerenveen hebben onderling contact, dus we horen ook wat er gebeurt. Veel mensen besluiten inderdaad om het Energiebespaarbudget te gebruiken. Dat vind ik hoopgevend.”

Kijk altijd naar wat het beste is voor de lange termijn

“Of ik nog een leuk voorbeeld heb? Nou, ik heb op dit moment een oude woonboerderij in de verkoop. Prachtig, maar er moet zó veel aan gebeuren. Echt bijna alles. Dan kun je bijna beter opnieuw beginnen. Dus adviseer ik potentiële kopers te overwegen de boerderij te slopen en er een prachtige, duurzame woning neer te zetten. Daarbij kunnen ze de elementen van de boerderij hergebruiken. Ik weet niet precies wat ermee gaat gebeuren, maar voor de waarde op de langere termijn is nieuwbouw volgens mij een stuk gunstiger.
En verder valt me op dat er nu weinig aanbod is van woningen. Mensen besluiten daardoor vaker te gaan verbouwen. Daarbij zou, wat mij betreft, meer aandacht moeten komen voor verduurzaming."

“Met duurzame maatregelen is het volgens mij net als met cv’s en gaskachels vroeger. Had het huis een cv? Dan was dat niet per se een meerwaarde, maar alleen een gaskachel was wél een minderwaarde. Zo geldt ook dat zonnepanelen, dubbelglas en alle vormen van isolatie absolute pluspunten zijn, maar dat het ontbreken ervan een serieuze minderwaarde is. Dus wil je je huis ooit verkopen? Dan helpt het om nu al te investeren in duurzame maatregelen.”

Zwany van Brussel makelaar en taxateur