Het verhaal van Hugo

Nieuws

6 oktober 2020

Iedereen die een huis koopt ouder dan 15 of 20 jaar zou energie-advies moeten inwinnen. Serieus.

Hugo Breuers is samen met zijn vennoot eigenaar van Breuers & Cobelens. In 2010 vonden ze elkaar zakelijk en startten een energetisch-ingenieursbureau in Roosendaal. Als energie-adviseur helpt hij particulieren en bedrijven met het treffen van duurzame maatregelen. Maatregelen die zin hebben voor de komende 30 jaar. Daardoor hebben Hugo en zijn collega’s het gevoel dat ze iets doen waar de wereld een beetje beter van wordt. En daar wordt hij gelukkig van. Dit is zijn verhaal…

De mensen die ons het hardst nodig hebben, weten ons nog niet zo goed te vinden

“Ons klantenbestand bestaat vooral uit woningcorporaties, overheden, zorginstellingen, bouwbedrijven en projectontwikkelaars. De professionals om het zo te zeggen. Die weten dat ze energie-advies nodig hebben voor hun vastgoed en installaties en wat daarvan de meerwaarde is. Ze weten ons te vinden en we hebben veel werk. Maar de particulieren weten ons en onze concullega’s niet zo goed te vinden. En diegenen die ons vinden, zijn vaak zelf al heel erg bezig met duurzaamheid. Die weten wat ze willen en die helpen we de juiste maatregelen te nemen. Fijn natuurlijk. Maar de mensen die een huis hebben of kopen ouder dan 15 of 20 jaar, die hebben ons het hardste nodig. Die kunnen zoveel doen om kosten te besparen met verduurzaming en een slimme aanpak daarvan.”

Ik ben wel eens jaloers op hypotheekadviseurs en makelaars

 “Eigenlijk hebben we wel een beetje hetzelfde probleem als makelaars en hypotheekadviseurs hadden: mensen moeten ons betalen voor ons advies. Maar bij die beroepsgroepen zijn mensen inmiddels wel bereid om dat te doen. Ik ben daarom wel een beetje jaloers op ze. Willen we meer particulieren kunnen helpen? Dan moeten ze wel bereid zijn om te betalen voor ons advies. Want wij staan voor kwaliteit, het is ons vak, we verdienen er ons brood mee. We kunnen wel gaan stunten met prijzen, maar dat gaat ten koste van de tijd die we erin kunnen steken. Gelukkig hebben we ons verenigd in twee brancheorganisaties, de FedEC en de AvEPA. Binnen beide clubs dragen we ons steentje bij. Zo kunnen we met de hele branche nadenken over hoe we de Nederlandse huizenkopers aan het energie-advies krijgen. Want dat is iets wat we met Breuers & Cobelens niet alleen kunnen en willen doen. Mensen moeten wel kunnen kiezen uit onafhankelijke en transparante adviseurs. Dat vinden we erg belangrijk.”

Energiebespaarbudget is een mooi steuntje in de rug

“Dat het nu mogelijk is om met het Energiebespaarbudget duurzame maatregelen te treffen, is een mooie steun in de rug voor onze branche. Het bewustzijn groeit. En daar is het ons natuurlijk om te doen; dat iedereen z’n huis zo duurzaam mogelijk maakt. Goed voor de wereld en goed voor de portemonnee. Wat dat betreft zou het fijn zijn als makelaars en hypotheekadviseurs mensen actief wijzen op de mogelijkheden om energie-advies in te winnen. Op de websites milieucentraal.nl en maatwerkadviesvoorwoningen.nl staat daarover hele nuttige en onafhankelijke informatie. Daar kunnen ze makkelijk naar verwijzen. Zonder reclame te maken voor een specifiek adviesbureau.”

Tevreden klanten zijn mensen die kosten besparen

"Of ik blije klanten heb? Jazeker, maar in onze adviezen is het lastig om harde cijfers te geven. Hoeveel geld je aan energie kwijt bent, hangt van veel dingen af. De actuele prijs van stroom en gas bijvoorbeeld. Of hoe vaak je thuis bent, of het een zachte winter is of niet, hoe hoog je vastrecht is, noem maar op. Maar goed, we doen een poging in procenten uit te drukken wat de besparing kan zijn. En als de mensen daar in de praktijk op uitkomen, zijn ze tevreden. Wat ik iedereen wel wil vertellen is dat wasdrogers echte energieslurpers zijn. En wil je echt geld besparen? Hang je was dan vaker ouderwets op. Of ga eens op vakantie in januari in plaats van in de zomer. Als je de verwarming niet hoeft aan te zetten, bespaar je echt een hoop geld. Wat dat betreft is het in Nederland wel lastig dat je bij alle energiebedrijven iedere maand hetzelfde betaalt. Als mensen vaker zouden zien wat hun daadwerkelijke verbruik is, zou het bewustzijn volgens mij sneller toenemen. Dan zie je namelijk echt hoeveel je bespaart met duurzame maatregelen.”

“Een tip? Besteed specialistisch werk uit aan specialisten. Heb je te maken met een ingewikkelde fiscale situatie? Schakel dan een belastingadviseur in. En heb je te maken met een woning die grondig verduurzaamd moet worden? Kom naar ons of onze collega energie-adviseurs. Ons advies kost even wat, maar het levert huizenbezitters uiteindelijk veel meer op.”

Hugo Breuers Energie-adviseur