Energiebesparing nog geen hoofdzaak bij geldverstrekkers

Nieuws

7 augustus 2019

Vereniging Eigen Huis toonde vorig jaar al aan dat de helft van de geldverstrekkers woningverduurzaming bij de aankoop van een woning niet aanmoedigt. Uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat dit ten opzichte van vorig jaar niet veranderd is.

Het is wettelijk toegestaan om 106% van de woningwaarde te lenen om een woning te verduurzamen. Echter biedt een kwart van de onderzochte geldverstrekkers consumenten niet deze mogelijkheid. In 30% van de gevallen wordt extra lenen voor verduurzaming zelfs minder aantrekkelijk gemaakt door een hoge renteopslag. Ook het NHG Energiebespaarbudget wordt nog niet door alle geldverstrekkers aangeboden.

Met het Energiebespaarbudget kunnen consumenten aanvullende hypothecaire financiering van energie besparende voorzieningen realiseren zonder vooraf al een keuze te moeten maken in welke voorzieningen worden ingezet. Ook het Energiebespaarbudget kan tot 106% van de marktwaarde van de woning worden verstrekt.

Vereniging Eigen Huis dringt er bij geldverstrekkers die deze regelingen nog niet aanbieden op aan dit wel te gaan doen. Voor een actueel overzicht van alle geldverstrekkers die het Energiebespaarbudget wel aanbieden, kijk dan hier.