Energiebesparing is wereldwijd noodzakelijk

Nieuws

16 oktober 2017

Deze column van Dylan Dresens, directeur Beleid en Ontwikkeling bij het WEW, is gepubliceerd op InFinance.nl.

Vorig jaar november schreef ik in mijn column voor InFinance: “Ik zou verwachten dat het investeren in energiebesparende voorzieningen standaard onderdeel uitmaakt van een adviesgesprek tussen de hypotheekadviseur en de klant. Maar ik zie het momenteel relatief weinig gebeuren.”

De column leverde veel reacties op van lezers, zij herkenden zich in het verhaal en boden aan met ons (het WEW) mee te denken over oplossingen. Want ja, verduurzaming is actueel. Een significante energiebesparing is wereldwijd noodzakelijk en daarvoor zijn ook maatregelen nodig op de Nederlandse woningmarkt, namelijk investeringen in verduurzaming van (bestaande) woningen om het energieverbruik te reduceren. Vorig jaar gaf ik al aan dat daarvoor allerlei mogelijkheden zijn, maar dat woningeneigenaren en -kopers dat vaak niet weten. Dat geldt helaas nog steeds, maar daar gaat wat ons betreft dit jaar verandering in komen en als hypotheekadviseur speel je daar een belangrijke rol in.

Impactvolle bijdrage

Als WEW willen wij, vanuit onze rol bij het stimuleren van verantwoord woningbezit, een impactvolle bijdrage leveren aan de noodzakelijke verduurzaming van woningen. De afgelopen tijd hebben we daarom een aantal zaken opgepakt:

  • In de Voorwaarden & Normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben we deze zomer een kleine aanpassing doorgevoerd waardoor de weg naar verduurzaming voor klanten toegankelijker is geworden. Huizenkopers en woningeigenaren die extra willen lenen om te verduurzamen, hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van de energiebesparende voorzieningen (EBV) aan te leveren.
  • Recent hebben we de term Energiebespaarbudget geïntroduceerd. In 2017 geldt in Nederland 101% als maximale LTV bij hypotheekverstrekking. Als ook geïnvesteerd wordt in EBV, mag tot en met een LTV van 106% geleend worden. Het verschil hiertussen (maximaal 5% van de waarde van de woning) noemen we het Energiebespaarbudget.
  • Speciaal voor hypotheekadviseurs hebben we een kennisclip en een factsheet over de financiering van EBV met NHG ontwikkeld. Beiden zijn te bekijken op www.nhg.nl/ ebv-kennisclip.
  • Ook zijn we deze zomer samen met Hypotheekvisie en Wij Wonen Duurzaam een pilot gestart om klanten te motiveren over te gaan tot verduurzaming van hun woning. De lessen uit die pilot kunnen interessant zijn voor de hele markt.

EBV in adviessoftware

Tot slot heb ik voor de InFinancelezers een kleine primeur. Om adviseurs te faciliteren om EBV mee te nemen in het adviesgesprek met de klant, zijn we op dit moment in gesprek met een aantal hypotheeksoftwarepartijen. Samen onderzoeken we de mogelijkheden om de adviessoftware hierop aan te passen.

Reageer

Met al deze hulpmiddelen zou je denken dat het alleen nog maar een kwestie van doen is? Of is er meer dat we als markt en WEW samen kunnen oppakken om meer woningkopers en woningeigenaren te bewegen tot het verduurzamen van hun woning? We horen het weer graag! Reacties en vragen naar aanleiding van deze column kun je sturen naar info@nhg.nl onder vermelding van InFinance.