Eén online systeem waar alle financiële informatie samenkom

Nieuws

11 juli 2019

NHG werkt samen met diverse partijen aan een proof of concept voor één online systeem, waar alle financiële gegevens met betrekking tot hypotheek, inkomen, verzekeringen en pensioen samenkomen. Consument blij: want hij krijgt op veilige wijze inzicht in zijn financiële totaalplaatje. Jij blij: want je hoeft niet langer te leuren om alle benodigde documenten bij elkaar te sprokkelen en ontvangt met één druk op de knop alle gegevens die je nodig hebt. NHG-bestuurder Arjen Gielen vertelt er meer over tijdens het MortgageTech Event.

NHG werkt samen met onder meer de Rabobank, pensioenuitvoerder APG, de Sociale Verzekeringsbank en de technische universiteit Delft hard aan het waarmaken van deze ambitie. Gielen: “Er gebeurt ontzettend veel in de financiële dienstverlening. Er zijn al diverse goede stappen gezet om te zorgen dat we op een gemakkelijke en veilige manier relevante informatie kunnen delen. Maar dit zijn allemaal losse puzzelstukjes. Een consument heeft gemiddeld negentig verschillende accounts! Daarnaast halen we nog regelmatig bij organisatie A een document op om deze vervolgens naar organisatie B te brengen. Of we slepen onze hele papierwinkel naar de bank om een hypotheek te regelen. Dat kan efficiënter. Mits we onze puzzelstukjes samen aan elkaar leggen. NHG wil bijdragen aan de beweging naar een nieuw ecosysteem om deze puzzelstukjes te verbinden. Daarin zijn wij natuurlijk niet de enige partij, juist de samenwerking is essentieel. We kunnen leren van elkaar en met elkaar. Financiële zelfredzaamheid is het streven. Maar deze digitale transformatie brengt ook uitdagende vraagstukken en nieuwe manieren van samenwerken met zich mee.”

 

Belangrijk is om daarbij de belangen van de burger centraal te stellen en de mens boven de techniek te plaatsen. NHG bestuurder Arjen Gielen legt tijdens het MortgageTech-event uit hoe we hier komen en waarom dit zo belangrijk is. Hij licht alvast een tipje van de sluier op.

 

Drie vragen aan NHG-bestuurder Arjen Gielen:1. Waarom wil NHG één online systeem waar alle financiële informatie samenkomt?
Ruim veertig procent van de Nederlanders worstelt met de financiële administratie. Dat komt mede omdat de informatie zo versnipperd is. Om financiële regie te kunnen pakken hebben consumenten op eenvoudige wijze inzicht nodig in hun financiële totaalplaatje. Om daar te komen is samenwerking in de hele keten essentieel. Als we verder willen komen, dan hebben we elkaar allemaal nodig. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar in die wederzijdse afhankelijkheidsrelatie zit ook de potentie. Gemak, veiligheid en relevantie zijn sleutelwoorden. Gemak, omdat de consument niet zit te wachten op negentig verschillende accounts en wachtwoorden. Veiligheid omdat onze digitale veiligheid net zo belangrijk is als de fysieke. En uiteraard willen we financiële puzzelstukjes bij elkaar brengen om een relevant totaalbeeld te creëren voor uiteenlopende situaties. 

 

2. Wat heeft de hypotheekbranche aan dit platform?

Het hypotheekproces is nog steeds veelal gebaseerd op fysieke documenten en de benodigde gegevens moeten bij diverse instanties vandaan komen. Dat kan veel efficiënter. Om een voorbeeld te noemen: adviseurs besteden wekelijks uren aan het najagen van gegevens bij klanten. Dat is natuurlijk niet hetgeen waar men energie van krijgt. Daarnaast kost het de sector veelt tijd en geld. Als alle gegevens in een keer beschikbaar zijn blijft er meer tijd over voor leukere en interessantere werkzaamheden én zullen klanten tevredener zijn. En dit gebeurt natuurlijk ook al door verschillende partijen. Wij willen niet suggereren, dat wij die ene oplossing hebben. Het is juist zo belangrijk, dat verschillende initiatieven worden ontplooid, en dat we samen in de markt leren van de ervaringen. Alleen zo maken we stappen vooruit.

 

3. Op het MortgageTech Event vertel je er meer over. Waarom moet ik erbij zijn?

Omdat de digitale transformatie ons allemaal aangaat. We zijn er allemaal bij betrokken, zowel als persoon als vanuit de hypotheekbranche. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar het gesprek voeren over de kansen en risico’s en hoe we deze toekomst met elkaar willen vormgeven.

 

NHG bestuurder Arjen Gielen spreekt op 3 oktober, 16.45-17.05 over dit initiatief tijdens het MortgageTech Event. Meer info op: https://iir.nl/events/mortgage-tech/