Een hypotheekadviseur, waarom? Daarom!

Nieuws

28 november 2017

Een hypotheekadviseur kan veel voor je betekenen: bij het afsluiten van een lening voor de aankoop van een woning, als je de woning wilt verkopen, maar ook als je problemen hebt met het betalen van de lening. In onze laatste nieuwsbrief vroegen wij onze lezers: in welke situatie(s) zou jij contact opnemen met een hypotheekadviseur?

Wat blijkt? Eén derde van de lezers geeft aan nooit een hypotheekadviseur te zullen inschakelen. Hetzelfde komt naar voren uit recent onderzoek van NIBUD, met als meest genoemde reden dat de advieskosten een drempel vormen. Wij vroegen hypotheekadviseur Jamie Hilgersom hoe hij hier tegenaan kijkt.

Waarom zou je eigenlijk een hypotheekadviseur inschakelen?

“Een goede adviseur kijkt goed naar iemands huidige persoonlijke situatie, maar bespreekt ook uitvoerig de verwachtingen voor de toekomst. Het kiezen van een hypotheekvorm, het beoordelen van de passendheid van verzekeringen en het selecteren van een geldverstrekker, die aansluit bij je huidige én verwachte persoonlijke situatie in de toekomst, én dat alles in samenhang tot elkaar, is veel complexer is dan veel consumenten beseffen.

Als je niet dagelijks bezig bent met deze dingen, loop je een zeer grote kans om veel aspecten over het hoofd te zien. Het risico is dat je uiteindelijk, onnodig, veel duurder uit bent. Informatie op internet is vaak niet volledig of niet helemaal van toepassing op jouw persoonlijke situatie. Niet voor niets heeft de wetgever een beroepskwalificatie gegeven aan het vak hypotheekadviseur, met strenge opleidings- en permanente educatie-eisen. Redelijke kosten zouden geen drempel moeten zijn om je door een vakman of -vrouw te laten adviseren.

Ook tijdens de looptijd van de lening kan er advies worden gegeven als er mogelijke voordelen te behalen zijn, zoals het verkrijgen van een lagere rente.”

Uit onze poll komt ook naar voren dat 34 procent van de lezers bij betalingsproblemen contact op zou nemen met een hypotheekadviseur. Wat kan een hypotheekadviseur betekenen als je NHG hebt en de hypotheek niet meer kunt betalen?

“Als bijvoorbeeld sprake is van een (aanstaande) relatiebreuk, leggen we uit hoe wordt vastgesteld of één van de partners de woning kan behouden. In zo'n situatie kan NHG je samen met een hypotheekadviseur helpen de hypotheek weer betaalbaar te maken, zodat de woning behouden kan worden en een verkoop met verlies wordt voorkomen. 

Ook geven we aan dat het in sommige situaties niet mogelijk is om een woning met verlies te verkopen en dit verlies vervolgens zomaar te “declareren” bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die het beheer van de NHG-hypotheek verzorgt. Nadat we alle relevante informatie hebben opgevraagd, doen we voor de klant de noodzakelijke NHG Beheertoets. Hieruit blijkt of woningbehoud wel of niet mogelijk is. Wanneer woningbehoud mogelijk is, is er geen financiële noodzaak voor verkoop van de woning. Als de klant er in zo’n geval­­­­ voor kiest om de woning met verlies te verkopen, kan deze geen aanspraak maken op kwijtschelding met NHG.

Als de maandlasten voor woningbehoud net niet betaalbaar zijn,  is het mogelijk om een uitzondering te vragen. Wij zorgen ervoor dat alle relevante informatie bij de geldverstrekker terecht komt, nadat wij deze hebben gecontroleerd. Ook verzorgen wij de contacten met de notaris en waar nodig ook met de mediator of advocaten. Dit alles om een soepele afwikkeling van het traject van ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid mogelijk te maken.”

Kortom?

"Als hypotheekadviseur is het doel vooral om je klant informatie te geven over de mogelijkheden, nadat je de klantsituatie volledig in beeld hebt gekregen. Door het geven van inzichten, cijfermatig, en het bespreken van de wensen, professioneel kritisch en soms zelfs confronterend, kan de klant weloverwogen keuzes maken. Hierin meedenken, vooruitkijken, is noodzakelijk.“