Hulp als je relatie eindigt

Deze pagina

Met NHG is vaak meer mogelijk

Als je relatie eindigt, moet je veel regelen. Bijvoorbeeld wat er met jullie woning gebeurt. Hebben jullie een hypotheek met NHG? En is de woning nu minder waard dan de hoogte van de hypotheek? Dan kun je vertrouwen op een vangnet.

  • Samen met de hypotheekadviseur kijken jullie of een van jullie in het huis kan blijven wonen.
  • Soms kunnen we jouw maandlasten verlagen door een eenmalige aflossing op je hypotheek.
  • We zetten ons in om verkoop (met verlies) te voorkomen.
  • Bij verkoop met verlies, kijken we of we de schuld die overblijft kunnen kwijtschelden.

Gaan jij en je partner uit elkaar? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur of de geldverstrekker voor goed advies.

Zo werkt het

  1. Je hypotheekadviseur checkt eerst met de Beheertoets of het inkomen van jou of je ex-partner genoeg is om in het huis te blijven wonen. De toets laat zien of de maandlasten betaalbaar zijn en is de basis voor verder onderzoek.

  2. Is de Beheertoets negatief? Dan zoekt de hypotheekadviseur naar een goede oplossing voor jou, je ex-partner en de geldverstrekker. Soms kun je bijvoorbeeld een deel van de hypotheek aanpassen naar aflossingsvrij, de rente aanpassen of de looptijd verlengen.

  3. Hebben de hypotheekadviseur en geldverstrekker geen oplossing? Dan kunnen wij ze soms helpen met een oplossing om de woning toch te behouden. Een voorbeeld is een Haircut. Dan lossen we eenmalig een deel van de hypotheek af. Hierdoor gaat het hypotheekbedrag omlaag en jouw maandlasten dus ook. Zo voorkomen we dat je je huis moet verkopen.

  4. Kan jij of je ex-partner de hypotheek blijven betalen volgens de Beheertoets? Dan ontslaat de geldverstrekker een van jullie uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. De hypotheek komt dan op naam van degene die in het huis blijft wonen.

  5. Is verkoop toch nodig en verkopen jullie het huis met verlies? Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, kan de restschuld worden kwijtgescholden. Je hoeft de schuld dan niet meer te betalen.

De Beheertoets bepaalt de maximale maandlasten op basis van het huidige inkomen, vermogen, financiële verplichtingen en de Nibud-normen voor verantwoord lenen.

"Na onze scheiding maakte ik me zorgen. Verhuizen uit onze vertrouwde buurt wilde ik liever niet voor de kinderen. Gelukkig hielp onze hypotheekadviseur om de hypotheek met NHG passend te maken. Ik kan daardoor in het huis blijven wonen. Een hele opluchting!” 

Suzanne, Rotterdam

Nog geen hypotheek met NHG?

Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat deze hypotheek past bij je inkomen. Zo leen je nooit te veel. Ook kun je hulp krijgen als je de hypotheek (tijdelijk) niet kunt betalen. Maar dat is niet het enige.

Hulp bij jouw situatie

Hulp als je inkomen daalt

Alles over kwijtschelding

Je hypotheek veranderen