Het is de geldverstrekker toegestaan om de zekerheid gedeeltelijk vrij te geven onder de voorwaarde dat de lening wordt afgelost met het bedrag van de door een taxateur vastgestelde marktwaarde vrij van huur en gebruik van het vrij te geven gedeelte. De verplichting tot een taxatie en/of aflossing kan komen te vervallen wanneer het gedeelte van de vrij te geven zekerheid beperkt is.
B3: Geen vrijgeven zekerheid

In het kort
Tijdens de looptijd van een lening met NHG kan er een wijziging van situatie plaats vinden. Er is dan mogelijk een wens om de lening te wijzigen of door een ingrijpende gebeurtenis zal de lening gewijzigd of afgelost moeten worden. In artikelen B staan de mogelijkheden en voorwaarden.
B3: Geen vrijgeven zekerheid
-
De geldverstrekker zal geen voor de lening verplicht bedongen zekerheid als bedoeld in Artikel A2, vrijwillig vrijgeven indien de vorderingen uit de lening niet volledig zijn voldaan, tenzij met voorafgaande schriftelijke toestemming van de stichting. De stichting kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.
Toelichting
Het komt voor dat een gedeelte van het onderpand wordt verkocht. Hierbij valt te denken aan een garage of een stuk grond. In die gevallen moet het hypotheekrecht worden aangepast naar de situatie zoals die is na verkoop van het gedeelte van het onderpand. Omdat de borgstelling is verstrekt voor het onderpand inclusief het te verkopen gedeelte, is het noodzakelijk dat de borgstelling wordt aangepast naar de situatie zoals die is na verkoop van het gedeelte van het onderpand.
Om te beoordelen welk deel van de lening met NHG bij een verkoop of ruil van het onderpand eventueel moet worden afgelost en om te bepalen in hoeverre taxatie noodzakelijk is, is voor NHG bepalend in welke mate de totale oppervlakte van het perceel / de percelen waarop het hypotheekrecht van de geldverstrekker rust door de beoogde verkoop vermindert.
NHG hanteert de volgende uitgangspunten:
NAM Aardbevingsproblematiek
Ten aanzien van de NAM-problematiek in Groningen, met name in die gevallen waarbij is vastgesteld dat de woning moet worden gesloopt, neemt NHG voorlopig het volgende standpunt in:
Indien als gevolg van schade door aardbevingen is besloten om over te gaan tot sloop van de oude woning en vervolgens nieuwbouw van een gelijkwaardige en bevingsbestendige woning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op dezelfde locatie, zal NHG toestemming verlenen voor het slopen en herbouwen van de woning, Tussen de NAM en de geldnemer(s) wordt een vaststellingsovereenkomst en de depotovereenkomst opgesteld. Van beide documenten dient een afschrift in het hypotheekdossier te worden opgenomen.