Relatiebeëindiging meest voorkomende reden van beroep op NHG

Nieuws

10 september 2021

Zorgen van morgen, regel je nu

De economie herstelt zich krachtig en de economische vooruitzichten zijn gunstig. Goed om ons bewust te zijn hoe snel de wereld maar ook jouw wereld kan veranderen door bijvoorbeeld corona. Goed om daarom nu de zorgen van morgen goed te regelen, zodat we later niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

NHG-bestuurders Carla Muters en Arjen Gielen zien momenteel dat kopers in deze krappe woningmarkt onder druk staan om biedingsvoorwaarden, die eerder nog zo belangrijk leken, te laten varen. Zo wordt regelmatig afgezien van “financiering onder voorbehoud”, is flink overbieden normaal en gebruiken we hiervoor vaak eigen spaargeld. Dit neemt extra risico’s met zich mee.

Gielen: “Nu, in de tijd dat de woningprijzen zo hard stijgen, is de neiging van iedereen om maximaal te financieren en daar zit precies de urgentie om stil te staan bij de gevolgen als het misgaat. Overleg goed met je adviseur en gebruik NHG (indien mogelijk) om de lening goed en verantwoord te maken.”
Corona heeft ons laten zien hoe snel de wereld kan veranderen en kan leiden tot werkloosheid, maar ook tot relatiebeëindigingen. Blijf bewust van de risico’s, want een woning kopen is een grote beslissing. Regel daarom bij aankoop, mogelijke zorgen voor in de toekomst.

Mocht het geluk keren

Nog steeds is relatiebeëindiging de meest voorkomende reden waarom consumenten een beroep doen op NHG. In deze kwetsbare situaties staan wij samen met de geldverstrekker klaar om te helpen bij betalingsproblemen. Hierbij staat het belang van de consument altijd voorop, door samen te zoeken naar oplossingen zodat mensen in hun woning kunnen blijven wonen.

Muters: ” Juist in deze situaties kan NHG het verschil maken en kijken we naar de persoonlijke situatie”. Als het nodig is passen we maatwerk toe en kijken we naar regelingen die nu al mogelijk zijn zoals de uitkoopregeling van de ex-partner.

Uitkoopregeling mogelijke oplossing

Deze regeling is in deze tijd - met hoge huizenprijzen - heel relevant, maar ook een grote uitdaging. Door de hoge overwaarde is uitkoop van de ex-partner vaak onmogelijk. Vaak moest een consumptief krediet worden afgesloten om de overwaarde te financieren, waardoor de maandelijkse kosten fors toenamen. Via de gevonden oplossing wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen en motiveren dat de klant de te betalen lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek mag worden opgeteld. Ook hier is het uitgangspunt een verantwoorde lening voor nu en in de toekomst.

Actie is de beste stap

Om zo goed mogelijk te kunnen helpen is het van belang direct in actie te komen bij betalingsproblemen. Door zo snel mogelijk contact op te nemen met de hypotheekadviseur of geldverstrekker, is hulp direct mogelijk en kunnen we vaak nog het meeste doen voor de klant. De geldverstrekker heeft het beste inzicht in de klantsituatie en kan al veel betekenen vanuit de verschillende hulpmiddelen die er zijn.

Practice what you preach

Als organisatie hebben we hetzelfde moeten doen; in actie komen in tijden van crisis. Dit hebben we gedaan door de krachten te bundelen met de sector om klaar te staan voor mogelijke betalingsproblemen. Dit leverde mooie samenwerkingen op in de markt door samen te kijken naar mogelijkheden om mensen snel en verantwoord te helpen bij hypotheekproblemen.

Gielen: “Het was een beetje dubbel wat we moesten doen vanuit onze missie. Aan de ene kant verwachtten we - als NHG en de hele sector - heel veel problemen voor mensen, terwijl dat zowel aan de financiële als economische kant enorm is meegevallen. Maar aan de andere kant zien we voor de toekomst wel dat er aandacht nodig is voor de meer dynamische arbeidsmarkt en de aanpassing in de economie die nog gaat komen en daarmee de blijvende onzekerheid.”

Vooruitkijken

Daarom hebben we in het voorjaar opnieuw gekeken naar wat we kunnen verwachten en wat we als sector nog meer kunnen doen met de ervaring van één jaar corona.
Muters: “Gelukkig blijken de gevolgen voor nu heel erg mee te vallen, maar is het juist nu belangrijk om naar de toekomst te blijven kijken. Om samen te monitoren en actief vooruit te kijken. Klaar te staan nu de overheidssteun zal worden afgebouwd en wellicht vanuit de gevolgen die kunnen ontstaan als de rente weer stijgt.”

Maatwerk

Hierbij hebben we onder andere gekeken hoe we de toegang tot woonfinanciering open kunnen houden voor mensen die tijdelijk een inkomensdip hebben gehad, zoals ondernemers en flexwerkers. We vinden dat in die gevallen, waarbij sprake is van aantoonbaar herstel en een bestendig inkomen met goed perspectief, drempels weggenomen zouden moeten worden om een hypotheekaanvraag te kunnen doen en honoreren.

Communicatie werkt naar twee kanten

We ervaren dat maatwerkoplossingen zoals hulp bij relatiebeëindiging of hulp na een inkomensdip niet altijd bekend zijn. Het is aan ons om hierover zo goed mogelijk te communiceren en aan de klant om (zo snel mogelijk) aan de bel te trekken, want dan is er veel meer mogelijk dan soms gevreesd wordt.

Zorgen van morgen, regel je nu

Bedenk ook bij de aankoop van een woning dat je zelf verantwoordelijk bent voor mogelijke zorgen in de toekomst. We weten niet wat de toekomst gaat brengen. Geluk is wat we hopen, maar relatiebeëindiging en werkeloosheid kan iedereen overkomen. Door nu een verantwoorde keuze te maken, heb je minder kans op financiële risico’s in de toekomst. Mochten die er dan alsnog komen, dan staan wij als NHG voor je klaar.