Scheiden? Woningbehoud blijkt toch vaak nog mogelijk bij een hypotheek met NHG

Nieuws

24 juni 2019

Onderzoek van NHG en Munt wijst uit dat 80% van de Nederlanders geen rekening houdt met de mogelijkheid van een scheiding bij het afsluiten van een lening. Als een scheiding toch feit wordt, zijn er vaak zorgen over woonruimte. Daarbij gaat men er vaak (onterecht) vanuit dat het huis verkocht moet worden. Als de hypotheek is afgesloten met NHG, dan zijn er diverse mogelijkheden om de woning te behouden.

Ook blijkt dat vrouwen zich bij een scheiding vaker zorgen maken over de woning. Voor 39 procent van de vrouwen is het huis het eerste waar ze zich mee bezig houden. Bij mannen is dat 23 procent. “Niemand kan vervelende gebeurtenissen zoals een scheiding natuurlijk voorspellen”, aldus NHG-bestuurder Carla Muters. “Maar als zoiets gebeurt, dan is het wel fijn om een vangnet te hebben. Regelmatig benaderen consumenten ons die zich in deze vervelende situatie bevinden en denken te moeten verkopen. Zonde! Er zijn diverse mogelijkheden, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte”.

 

Twee zaken vallen op:
Op het moment dat consumenten in betalingsproblemen komen beseffen ze vaak niet dat ze ooit NHG hebben afgesloten, terwijl dat juist een vangnet kan bieden. Ze vragen pas om hulp als de schulden al flink zijn opgelopen, om dan te ontdekken dat NHG al in een eerder stadium had kunnen helpen.
Het tweede wat opvalt is dat consumenten ons bellen met de vraag welke stappen ze moeten nemen nu ze uit elkaar gaan en of ze hun woning moeten verkopen. Ze gaan er regelmatig vanuit dat er geen opties zijn om de woning te behouden.

 

Muters: “Het is natuurlijk hartstikke zonde als het mogelijke vangnet waar je recht op hebt niet wordt benut. Daarom is het goed om je bij het afsluiten van de hypotheek met NHG goed te laten informeren over de mogelijkheden. Dan zal je er eerder bewust van zijn op het moment dat je het vangnet nodig hebt.” Ze vervolgt: “Daarnaast  kunnen we als NHG vaak onze meerwaarde in praktijk brengen. Onze eerste vraag is meestal of de consument de woning wil verkopen of dat hij denkt deze te moeten verkopen.”

 

We zien vaak dat er toch mogelijkheden zijn voor woningbehoud door in gesprek te gaan met de geldverstrekker en de mogelijkheden te bespreken. Bijvoorbeeld door het herstructeren van de lening, verlengen van looptijd of aanpassing van de rente. Dergelijke maatregelen, in combinatie met een toetsing op werkelijke lasten, kunnen betekenen dat financiering van de woning haalbaar én verantwoord blijft. 

 

Mooi voorbeeld
Een mooi voorbeeld hiervan was een tweet van een hypotheekadviseur die hier letterlijk aan refereerde: “Cliënte vanmorgen op afspraak die dacht dat ze haar woning om relatiebeëindiging moest verkopen. Door beheercriteria #NHG kan ze de woning aanhouden. Tranen van geluk, ze gaat het goede nieuws delen met de kinderen! Mooi vak heb ik!”