Aanvraag: Het verzoek aan de geldverstrekker tot het verstrekken van een lening. Uit de aanvraag dient in ieder geval te blijken: - naam, adres en woonplaats van de aanvrager(s); - het onderpand waarvoor de lening wordt aangevraagd; - de naam van de geldverstrekker; - aanvraagdatum.
Datum waarop de aanvraag is ingediend.
Bestaande eigenwoningschuld: De eigenwoningschuld van een geldnemer als bedoeld in artikel 10 bis 1 Wet IB 2001;
de door (een) geldnemer(s) aan de stichting verschuldigde vergoeding voor het verstrekken van een borgtocht.
(ook bekend als Nul-op-de-Meter-woning): woning met een energie-index of een energieprestatiecoëfficiënt gelijk aan of lager dan nul of een woning waarvan de ingaande en uitgaande energiestromen voor gebouwgebonden energie bij een normaal leefpatroon op jaarbasis gelijk zijn aan of lager zijn dan nul en met een additionele energieopwekkingscapaciteit voor gebruikersgebonden energie van ten minste:
1. 3.150 kWh indien het een vrijstaande of half vrijstaande woning betreft;
2. 2.700 kWh indien het een rijwoning betreft; of
3. 1.780 kWh indien het een appartement betreft.
één (of meer) lening(en) waarvan de rente op grond van de Wet IB 2001 volledig fiscaal aftrekbaar is en waarvoor de stichting zich geen borg heeft gesteld.
iedere natuurlijke persoon, ten behoeve van wie een borgtocht in de zin van artikel 7:850 BW van de stichting tot stand is gekomen tot zekerheid voor de nakoming van zijn betalingsverplichtingen, voortvloeiend uit (een) lening(en).
één (of meer) geldlening(en), waarvoor de stichting zich borg heeft gesteld, aangegaan door één (of meer) geldnemer(s) met een geldverstrekker.
Waarde van de woning:
1. bestaande woning: de marktwaarde vrij van huur en gebruik (eventueel na verbouwing) blijkens het taxatierapport;
2. nieuwbouwwoning: de koop-/aannemingssom dan wel de kosten volgens de begroting van een bouwkundig bedrijf, eventueel (indien en voor zover niet begrepen onder de koop-/ aannemingssom) vermeerderd met: a. de kosten van de grond; b. de kosten van meerwerk en/of de kosten van energiebesparende voorzieningen c. bouwrente; d. renteverlies tijdens de bouwperiode; e. de kosten van aansluiting op de nutsvoorzieningen; f. de kosten van de bouw; verminderd met de kosten van minderwerk.
Nieuws
Om bij SEH erkend te blijven, dienen adviseurs zich jaarlijks bij te scholen middels een PE-programma van twaalf uur (Permanente Educatie) waarbij tevens twaalf punten behaald dienen te worden. SEH vindt het belangrijk dat de Erkend adviseur tijdens deze twaalf uur actief zijn vakkennis verdiept en verbreedt en zijn vaardigheden vergroot op het gebied van financieel advies. Tot voor kort was bijscholing alleen mogelijk door het volgen van trainingsactiviteiten van SEH. Vanaf 2018 is het ook mogelijk dat Erkend adviseurs een deel van de benodigde punten via trainingsactiviteiten van externe opleiders verkrijgen, mits deze door SEH zijn geaccrediteerd. De trainingsactiviteiten worden getoetst op onder andere de criteria relevantie en kwaliteit. Bart de Nie (directeur SEH): “We zijn verheugd dat een onafhankelijke organisatie als NHG met ons de handen ineen slaat om het kennisniveau van de Nederlandse hypotheekadviseur te borgen en te bevorderen.”
Trainingen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de twee trainingen Acceptatie en Woningbehoud ontwikkeld en met succes ingediend. Het opleidingsinstituut Lindenhaeghe verzorgt beide trainingen namens NHG. De training Acceptatie omvat onder meer casuïstiek omtrent het acceptatieproces voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de training Woningbehoud heeft betrekking op de mogelijkheden voor klanten in beheersituaties met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Kirsten Heezen (opleidingscoördinator Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG): “Veel adviseurs kennen NHG, maar NHG biedt vaak veel meer dan bij adviseurs bekend is. Met de trainingen hopen we bij te dragen aan een zo goed mogelijk advies van hypotheekadviseurs aan hun klanten, waardoor een verantwoorde woonfinanciering wordt gerealiseerd. Door de accreditatie worden onze trainingen nog waardevoller.”
Kijk voor meer informatie en inschrijvingen voor de trainingen op: https://www.nhg.nl/Professional/Trainingen-en-videos/Training-Acceptatie en https://www.nhg.nl/Professional/Trainingen-en-webinars/Woningbehoud-voor-geldverstrekkers