Professional-old

EBB bij verhoging hypotheek

Het verhogen van de hypoheek kan interessant zijn als je klant bijvoorbeeld verbouwingsplannen heeft. Wist je dat je klant nóg meer plezier haalt uit zijn woning met energiebesparende maatregelen? De energierekening gaat naar beneden en het is een stuk comfortabeler wonen. Neem daarom altijd de opties voor energiebesparing mee en bied je klant inzicht in de mogelijkheden van verduurzaming.  Wanneer je klant energiebesparende maatregelen wil treffen, maar nog niet precies weet welke, kun je gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot ter waarde van maximaal 106% van de huidige marktwaarde van de woning. Er hoeft hiervoor niet op voorhand een kostenspecificatie aangeleverd te worden. De geldverstrekker staat toe dat uit het Energiebespaarbudget alle toegestane energiebesparende maatregelen worden betaald (deze staan in de Voorwaarden & Normen van NHG), ook andere dan oorspronkelijk gespecificeerd. Op deze wijze kan je klant de benodigde hypothecaire financiering van de woningverduurzaming veilig stellen, zonder zich van tevoren definitief vast te leggen op de te nemen energiebesparende maatregelen (laat staan de bijbehorende leverancier).

Hogere maximale kostengrens 

Voor leningen met NHG geldt dat ook de maximale kostengrens meebeweegt (zie norm 1.6): 

  • voor woningen zonder energiebesparende maatregelen is de kostengrens in 2019 290.000 euro (100% van 290.000 euro);
  • voor woningen met energiebesparende maatregelen is de kostengrens 307.400 euro (106% van 290.000 euro).

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat de kostengrens 290.000 euro is. Voor dit bedrag moet het huis conform Bouwbesluit 2015 opgeleverd worden met een Energieprestatiecoëfficiënt van 0.4 of lager. Indien er als optioneel meerwerk aanvullende energiebesparende maatregelen geleverd worden, kunnen deze tot de kostengrens van 307.400 euro meegefinancierd worden met NHG.