Professional-old

EBB bij oversluiten hypotheek

Denkt je klant na over het oversluiten van de hypotheek? Bijvoorbeeld omdat je klant verbouwingsplannen heeft, of het einde van de rentevasteperiode in zicht is? Dat is hét moment waarop je klant nadenkt over toekomstige maandlasten en manieren om deze te verlagen. Daarin mogen energiebesparende maatregelen natuurlijk niet ontbreken.

Het treffen van energiebesparende maatregelen kan immers een uitstekende manier vormen om te besparen op de maandlasten. Daarnaast levert jouw klant een actieve bijdrage aan een duurzamer klimaat en is jouw klant beter voorbereid op de toekomst. Verder biedt een duurzame woning meer woongenot/ -comfort en is er vaak sprake van een positieve effect op de marktwaarde en de verkoopbaarheid van de woning. Bied je klant daarom inzicht in de mogelijkheden van verduurzaming. 

Wanneer je klant energiebesparende maatregelen wil treffen, maar nog niet precies weet welke, kun je gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Het Energiebespaarbudget is een bouwdepot ter waarde van maximaal 106% van de huidige marktwaarde van de woning. Er hoeft hiervoor niet op voorhand een kostenspecificatie aangeleverd te worden. De geldverstrekker staat toe dat uit het Energiebespaarbudget alle toegestane energiebesparende maatregelen worden betaald (deze staan in de Voorwaarden & Normen van NHG), ook andere dan oorspronkelijk gespecificeerd. Op deze wijze kan je klant de benodigde hypothecaire financiering van de woningverduurzaming veilig stellen, zonder zich van tevoren definitief vast te leggen op de te nemen energiebesparende maatregelen (laat staan de bijbehorende leverancier).

Hogere maximale kostengrens 

Voor leningen met NHG geldt dat ook de maximale kostengrens meebeweegt (zie norm 1.6): 

  • voor woningen zonder energiebesparende maatregelen is de kostengrens in 2019 290.000 euro (100% van 290.000 euro);
  • voor woningen met energiebesparende maatregelen is de kostengrens 307.400 euro (106% van 290.000 euro).

Voor nieuwbouwwoningen geldt dat de kostengrens 290.000 euro is. Voor dit bedrag moet het huis conform Bouwbesluit 2015 opgeleverd worden met een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.4 of lager. Indien er als optioneel meerwerk aanvullende energiebesparende maatregelen geleverd worden, kunnen deze tot de kostengrens van 307.400 euro meegefinancierd worden met NHG.