Zo’n vier jaar geleden werkte ze nog op de financiële administratie bij een stichting voor sociaal maatschappelijk werk. In een vakantie kwam Marianne in contact met Susan van der Graaf. Het contact beviel zo goed dat ze een carrièreswitch maakte en begon als hypotheekadviseur. Bij De HypotheekAcademie, een klein kantoor in Heerhugowaard. Marianne is erg enthousiast over het Energiebespaarbudget. Dit is haar verhaal…

Win-win-win

In haar advies wijst ze klanten zeer succesvol op de mogelijkheden van het Energiebespaarbudget. “Ik wil niet opscheppen, maar zo’n 80% van mijn klanten maakt gebruik van het Energiebespaarbudget”, aldus Marianne. “Het geheim? Ik heb het zelf ook allemaal gedaan. Ik stap bijna ieder jaar over op een andere energieleverancier. Daar bespaar ik flink mee. Van die kostenbesparing word ik blij. Dat zie ik echt als een sport. Maar we hebben ook veel energiebesparende maatregelen getroffen. Isolatie, zonneboiler, warmteterugwininstallatie, twaalf zonnepanelen. Uiteraard goed voor het milieu. Maar het levert ook veel comfort en besparing op de maandelijkse kosten op. Win-win-win dus, zeg maar”.

Het kassabonnetje van de woning

“Hoe ik mijn adviesgesprekken aanpak? Ik maak het persoonlijk. Ik vertel klanten mijn eigen verhaal. Zo kan ik dicht bij mezelf blijven. Eigenlijk beginnen mijn klanten meestal niet zelf over energiebesparende maatregelen. Ik doe dat altijd wel. Ik ga altijd voor lage maandlasten voor de klant. En voor maximaal comfort. Die lagere maandlasten kun je heel snel bereiken door je huis te gaan verduurzamen. Zo simpel is het.” Marianne laat meteen in haar eerste voorstel aan klanten twee berekeningen zien: een zonder en een met de financiering van de benodigde energiebesparende maatregelen. Daarbij maakt ze gebruik van www.milieucentraal.nl, een site die ze ook voor haar eigen huis heeft gebruikt. “Op die site kun je behoorlijk accuraat berekenen hoeveel een klant kan investeren in energiebesparende maatregelen en wat het hem uiteindelijk oplevert. Ook maak ik gebruik van de rekenhulp van de NHG. Zoals ik al zei, maakt zo’n 80% van mijn klanten uiteindelijk gebruik van het Energiebespaarbudget. Vooral vanwege de kostenbesparing onder aan de streep. En het comfort. Maar het geeft de mensen ook een goed gevoel dat ze een steentje bijdragen aan een beter milieu.  Er is nog een ander voordeel van het treffen van energiebesparende maatregelen. De waarde van je woning neemt toe. Banken financieren liever een huis met een A- en een B-label. Die huizen blijven hun waarde behouden.”

NHG als het kan

“Als het kan – dus als het aankoopbedrag onder de grens blijft – is het gunstig om NHG te gebruiken. Dat levert een lagere rente op en de borgstelling is verzekerd. Ik adviseer mijn klanten dan gebruik te maken van het Energiebespaarbudget. Op die manier hebben ze het budget binnen hun hypotheek veilig gesteld, maar kunnen ze daarna nog even nadenken over hoe ze dat budget het beste kunnen besteden. Ideaal”.

Mijn tip: begin in je eigen huis!

“Ik weet dat op NHG praktische informatie staat met uitleg over energiebesparende maatregelen en een boekje voor de klant. Ik adviseer collega’s daar gebruik van te maken. Op voorhand eigenlijk. Door erop te wijzen in je uitnodiging voor het adviesgesprek. Mijn ervaring is dat het gesprek daardoor makkelijker verloopt. Verder is de rekenhulp van NHG erg eenvoudig te gebruiken. Daar zie je precies hoeveel extra financiële ruimte een klant heeft voor energiebesparende maatregelen. Heel handig.” “Mijn ultieme tip aan collega’s? Kijk eerst eens in je eigen huis! Ga eens kijken wat je daar kan doen. Je doet daar zoveel informatie op. En tips die je mee kunt nemen naar de praktijk. Je kunt jezelf en je eigen situatie als voorbeeld gebruiken. Heel authentiek eigenlijk…”.

Meer weten over het Energiebespaarbudget?

Lees alles over het gemak van het Energiebespaarbudget en laat je klant profiteren van lagere energiekosten en meer wooncomfort.

Benieuwd naar de online rekenhulp?

Bereken eenvoudig en snel hoeveel je klant extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen.

Inzicht voor je klant

Help je klant zijn huis slim te verduurzamen. Stuur daarom vóór het oriënterend gesprek de online link van het Energiebespaarboekje met praktische tips en inspiratie. De online link naar het Energiebespaarboekje op je eigen website plaatsen kan natuurlijk ook.