Woning behouden

De woning behouden

Het kan iedereen overkomen dat de lening op een gegeven moment lastig betaalbaar wordt of dreigt te worden. Relatiebeëindiging, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en het overlijden van een partner zijn omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je financiële situatie. Hierdoor kun je misschien je lening tijdelijk of langdurig niet meer betalen. Heb je een lening met NHG, dan heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen.

NHG kan je in zulke situaties namelijk samen met de hypotheekadviseur helpen je lening weer betaalbaar te maken, zodat je je woning kunt behouden en een verkoop met verlies wordt voorkomen. Hierdoor kun je, juist in moeilijke omstandigheden, in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Uiteraard verschillen de mogelijkheden per situatie en is verkoop soms onvermijdelijk.

Neem contact op met je hypotheekadviseur

Krijg je te maken met een ingrijpende verandering in je persoonlijke situatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je hypotheekadviseur. Je hypotheekadviseur kan de mogelijkheden onderzoeken en voor je berekenen of de lening betaalbaar is voor jou en/of je eventuele (ex)-partner.

Beheertoets

Of een duurzame en verantwoorde voortzetting van de lening (woningbehoud) mogelijk is, wordt getoetst op basis van objectieve criteria. Deze beheercriteria ontwikkelde NHG in samenwerking met het Nibud en in afstemming met de banken, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën en de AFM. De criteria zijn vervat in de Beheertoets, die wordt uitgevoerd door financieel adviseurs. De toets geeft inzicht in de betaalbaarheid van de maandlasten en is altijd het vertrekpunt om mogelijkheden voor woningbehoud verder te onderzoeken.

Jij kunt het verschil maken

Vanzelfsprekend kunnen anderen je helpen, maar juist jijzelf kunt in deze situatie het verschil maken. Blijf jerekeningen zoveel mogelijk betalen en ga zelf het gesprek aan met de hypotheekadviseur. Ook je financiële huishouden kan met behulp van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud door jouzelf onder de loep worden genomen. Op basis hiervan kun je je uitgaven aanpassen aan jouw veranderde financiële situatie.

Ook NHG kan je helpen

Loop je toch tegen bepaalde zaken aan? Dan kun je vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen. In specifieke situaties kunnen wij, naast jouw eigen inspanningen en die van de hypotheekadviseur, een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden van een passende oplossing.