Woning behouden

De woning behouden

Het kan iedereen overkomen dat de lening op een gegeven moment lastig betaalbaar wordt of dreigt te worden. Relatiebeëindiging, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en het overlijden van uw partner zijn omstandigheden die van invloed kunnen zijn op uw financiële situatie. Hierdoor kunt u misschien uw lening tijdelijk of langdurig niet meer betalen. Heeft u een lening met NHG, dan heeft u in deze vervelende periode een vangnet waarop u kunt vertrouwen.

NHG kan u in zulke situaties namelijk samen met uw hypotheekadviseur helpen uw lening weer betaalbaar te maken, zodat u uw woning kunt behouden en een verkoop met verlies wordt voorkomen. Hierdoor kunt u, juist in moeilijke omstandigheden, in uw vertrouwde omgeving blijven wonen. Uiteraard verschillen de mogelijkheden per situatie en is verkoop soms onvermijdelijk.

Neem contact op met uw hypotheekadviseur

Krijgt u te maken met een ingrijpende verandering in uw persoonlijke situatie? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw hypotheekadviseur. Uw hypotheekadviseur kan de mogelijkheden onderzoeken en voor u berekenen of de lening betaalbaar is voor u en/of uw eventuele (ex)-partner.

Beheertoets

Of een duurzame en verantwoorde voortzetting van de lening (woningbehoud) mogelijk is, wordt getoetst op basis van objectieve criteria. Deze beheercriteria ontwikkelde NHG in samenwerking met het Nibud en in afstemming met de banken, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën en de AFM. De criteria zijn vervat in de Beheertoets, die wordt uitgevoerd door financieel adviseurs. De toets geeft inzicht in de betaalbaarheid van de maandlasten en is altijd het vertrekpunt om mogelijkheden voor woningbehoud verder te onderzoeken.

U kunt het verschil maken

Vanzelfsprekend kunnen anderen u helpen, maar juist u kunt in deze situatie het verschil maken. Blijf uw rekeningen zoveel mogelijk betalen en ga zelf het gesprek aan met uw hypotheekadviseur. Ook uw financiële huishouden kan met behulp van het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud door uzelf onder de loep worden genomen. Op basis hiervan kunt u uw uitgaven aanpassen aan uw veranderde financiële situatie.

Ook NHG kan u helpen

Loopt u toch tegen bepaalde zaken aan? Dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen. In specifieke situaties kunnen wij, naast uw eigen inspanningen en die van uw hypotheekadviseur, een belangrijke bijdrage leveren aan het vinden van een passende oplossing.